Verlichtingssystemen voor kantoren

Biologisch effectief licht

Ongeveer 80 percent van alle informatie bereikt ons via de ogen. Dankzij speciale cellen in onze ogen – de retinale ganglioncellen – verwerken we ook niet-visuele informatie. Beïnvloed door de kleur van het daglicht, beheren deze cellen de productie van de hormonen melatonine (nachthormoon) en cortisol (stresshormoon) in onze hersenen en bijgevolg ook het circadiaans ritme (of slaap-waakritme) van de mens. Melatonine doet ons vermoeid aanvoelen en vermindert onze alertheid. Cortisol zorgt ervoor dat we actief zijn, beter kunnen presteren en concentreren, het verbetert het humeur en motiveert ons.

Licht is daardoor onze essentiële klokgenerator die ervoor zorgt dat we goed slapen, ons goed uitgerust voelen gedurende de dag en we ons fit voelen om goed te presteren. In onze moderne wereld bevinden we nog ons nog zelden in de buitenlucht en worden we te weinig blootgesteld aan natuurlijk daglicht. In afwezigheid van licht als een belangrijke klokgenerator zal onze interne klok ontregeld zijn. Vermoeidheid, lusteloosheid en, in het slechtste geval, depressie kunnen de gevolgen hiervan zijn. Bekeken uit een biologisch standpunt zijn zelfs schijnbaar helder verlichte interieurs vaak donker en ongeschikt om onze interne klok te beheren. Biologisch effectief kunstlicht kan dit tekort compenseren en ons biologisch ritme stabiliseren.

Doelgerichte veranderingen van het kleur van het licht gedurende de dag hebben een positieve invloed op ons welzijn waardoor onze productiviteit verhoogt. Aangezien iedere mens een eigen persoonlijk ritme heeft, is het essentieel dat het licht wordt aangepast aan het circadiaans ritme van elke gebruiker, om zo een optimale en individuele ondersteuning te bieden voor periodes van activiteit en periodes van rust. Verlichting voor de werkplek is daardoor extreem geschikt om biologisch effectief licht te voorzien.