Onderzoek en advies

Lichttherapie met blauwachtig licht kan de alertheid van piloten significant verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek door de universiteit van Western Michigan en onderzoeksbureau FluxPlus uit Tilburg onder vliegend personeel van een Zweedse luchtvaartmaatschappij. Veel ongelukken en bijna-ongelukken in de luchtvaart zijn het gevolg van vermoeid personeel.

Het onderzoek is uitgevoerd onder piloten en cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Novair uit Zweden. Ze werden een maand lang voor elk vertrek op een langeafstandsvlucht 30 minuten blootgesteld aan intensief licht met een blauwachtige kleur. Van dit licht is bekend dat het de aanmaak van het nachthormoon melatonine onderdrukt en tevens een effect heeft op de energiehuishouding.

Alerter
Wat bleek? Na de lichttherapie waren de proefkonijnen duidelijk alerter dan ervoor. Die verbetering bleef uit bij de groep die geen lichttherapie kreeg, zo constateerden de onderzoekers.

Op basis van hun onderzoeksresultaten stellen ze dat de veiligheid in de luchtvaart verbeterd kan worden met behulp van nieuwe technieken zoals lichttherapie. Die kan haar nut volgens hen ook bewijzen bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden in gebouwen zonder daglicht, tijdens nachtdiensten en bij ondergronds bouwen. Meer grootschalig onderzoek blijft echter noodzakelijk.

Ruim de helft
Dat het onderzoek plaatsvond in Zweden is niet toevallig. Uit een rondvraag door de Zweedse pilotenverenighing in 2011 bleek dat meer dan de helft van de Zweedse piloten wel eens in slaap dommelde achter de stuurknuppel en zeventig procent wel eens fouten maakte door vermoeidheid. De vereniging noemde de cijfers destijds 'onaanvaardbaar hoog'.

Tachtig procent van de 625 piloten die deelnamen aan de rondvraag vonden ook dat de drukke vliegschema's een gevaar vormen voor de veiligheid in het luchtruim. Van Europa mogen piloten dertien uur ononderbroken vliegen met twee uur extra indien nodig.

Risicofactoren
Slaperigheid, concentratieproblemen en een verminderde alertheid bij vliegend personeel zijn belangrijke risico factoren voor de veiligheid binnen de luchtvaart. Veel ongelukken en bijna-ongelukken worden veroorzaakt door vermoeidheid van piloten die vaak lange dagen maken en gebukt gaan onder een chronisch slaapgebrek.

bron: AD.nl

Lees ook: