Artikelen travel

Lichttherapie succesvol gebleken tijdens Olympische Spelen

‘Naar Beijing zonder jetlag’. Onder deze titel heeft Toine Schoutens van FluxPlus sporters die naar de Olympische Spelen gingen begeleid om vrij van jetlag aan te komen in Beijing. Toine Schoutens heeft een methode ontwikkeld om de effecten van het reizen met een tijdsverschil van 6 uur tussen Nederland en Beijing te minimaliseren of zelfs terug te brengen tot nul. Dat gebeurde via een strak schema van gedoseerd licht en donker, onder andere met behulp van een lichtwekker en een lichttherapie-apparaat. Op die manier kon het slaap/waakritme al voor de reis worden verschoven. Later is deze methode verder verfijnd en ook ingezet tijdens de Olympische spelen (zomer en winter) van 2010, 2012 en 2014. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor de spelen van 2016.

Jetlag is de (Engelse) naam voor de verstoring van het waak/slaapritme welke optreedt wanneer iemand in relatief korte tijd, naar een plaats op aarde gaat waar het volgens de plaatselijke tijd aanzienlijk vroeger of later is dan op de plaats van vertrek. Het woord komt van ‘jet’ (Engels voor straalvliegtuig) en ‘lag’ (Engels voor achterop lopen). Jetlag (of timelag) wordt meestal als hinderlijker ervaren wanneer men een verplaatsing naar het Oosten maakt dan andersom. De symptomen van jetlag zijn: vermoeidheid die een dag of vijf kan aanhouden, een lichte mate van desoriëntatie, dehydratie, problemen met de spijsvertering en slaapproblemen.

Met lichttherapie kan een jetlag bij sporters worden voorkomen. Met als voordelen dat de sporter zich langer in alle rust kan voorbereiden in de eigen trainings- en thuisomgeving en een kortere tijd nodig heeft om te acclimatiseren – dat bespaart kosten. Dit idee lanceerde Toine Schoutens in oktober 2006 tijdens het jaarlijkse congres Sports and Technology van de gelijknamige stichting in Eindhoven en de sportkoepel NOC*NSF. Hij ontving daarmee de prijs voor ‘Beste Idee’ en werd in de gelegenheid gesteld het concept verder uit te werken. Onderzoek en praktijktesten in Sydney, Venezuela en Hong Kong met onder andere de leden van de nationale zwemploeg en enkele individuele topsporters hebben uitgewezen dat een strak geregisseerd schema van gedoseerd licht en donker de effecten van een jetlag inderdaad tot een minimum beperkt. Verschillende proefpersonen rapporteerden zelfs geen enkel jetlag-effect.

Lees ook: