Tips tegen de herfstdip

Huub van den Eertwegh

Met deze tips kunnen de problemen voor een aanzienlijk deel worden voorkomen. Helpen deze tips niet of niet voldoende, praat erover met een dierbare of neem contact op met de huisarts of specialist. Een kuur met lichttherapie biedt in veel gevallen uitkomst.

Deel dit bericht via

LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Facebook
Twitter

Met de winter in aantocht wordt het elke dag vroeger donker, dalen de temperaturen en maakt de zon langzaam plaats voor wolken, regen en duisternis. Het ingaan van de wintertijd in het weekend van 30 op 31 oktober brengt letterlijk enige verlichting in de ochtend, maar ’s avonds wordt het eerder donker en gaan de gordijnen dicht.

Velen ervaren een gevoel van rust, gezelligheid en ontspanning. Onderzoek wijst echter uit dat er meer dan een miljoen mensen in ons land zijn die opzien tegen de donkere dagen. Zij worden somberder, vermoeider, meer prikkelbaar, slapen langer en krijgen de neiging om meer te snoepen met gewichtstoename als gevolg.
Zijn deze klachten ernstig dan spreekt men van winterdepressie, terwijl winterblues de meest gebruikte term is voor de milde variant. Hierbij is er geen sprake van een stemmingsstoornis, maar staat vermoeidheid centraal.

 

 

Winterblues verminderen door doeltreffende maatregelen 

Winterblues kan dit najaar extra hard toeslaan. Na maanden van afstand houden en een verminderd contact met familie en vrienden of door angst en onzekerheid. Het verlies van werk en inkomen of juist de vrees om ziek te worden en een dierbare te verliezen.

Door de toenemende druk op de zorg is voor mensen met winterblues weinig hulp beschikbaar en zullen zij zelf moeten omgaan met deze dubbele problematiek.

Wel kunnen mensen winterblues verminderen door een aantal eenvoudige maar doeltreffende maatregelen:

  • Houd een stabiel slaap/waak ritme aan, ook in het weekend of tijdens de vakantie
  • Verduister de slaapkamer volledig en zet de thermostaat op 18 °C. Zorg voor voldoende ventilatie en slaap minimaal 7 uur en maximaal 9 uur
  • Vermijd het gebruik van schermpjes (smartphone, PC, tablet) 2 uur voor het slapen gaan. Stel discussies of diepgaande gesprekken uit tot de volgende ochtend
  • Zoek zoveel als mogelijk licht op overdag, zeker in de ochtend
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Probeer de inname van suikerhoudende voeding en dranken te beperken en wees voorzichtig met alcohol. Een ‘slaapmutsje’ doet meer kwaad dan goed

Met deze tips kunnen de problemen voor een aanzienlijk deel worden voorkomen. Helpen deze tips niet of niet voldoende, praat erover met een dierbare of neem contact op met de huisarts of specialist. Een kuur met lichttherapie biedt in veel gevallen uitkomst.