Verhoog duurzame inzetbaarheid in controlekamers

Wouter Quispel

Deel dit bericht via

LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Facebook
Twitter

Het toepassen van integratieve verlichting

Afgelopen jaar heeft FluxPlus weer diverse projecten opgeleverd met het toepassen van integratieve verlichting in controlekamers waar 24/7 wordt gewerkt. Niet alleen goed licht om een taak te kunnen uitvoeren is belangrijk, maar ook goed licht ter ondersteuning van het bioritme en welzijn. Verlichting die het daglicht nabootst. Van koel wit stimulerend licht tot warm wit rustgevend licht.

Werken op onregelmatige tijden heeft invloed op o.a. het slaap/waakritme, alertheid, concentratie en prestatie. Schakelen tussen de wisselende diensten is op jonge leeftijd vaak geen probleem, maar naar mate werknemers ouder worden gaat dit vaker parten spelen. Chronische vermoeidheid en slaapproblemen liggen op de loer. Daarnaast kunnen overgewicht en diabetes II ook een rol gaan spelen door op tijdstippen te vet of koolhydraatrijk te eten wanneer onze biologische klok aangeeft dat we zouden moeten slapen. Lichaam en geest werken overdag nu eenmaal anders dan in de nacht.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek worden praktische lichtoplossingen toegepast op projecten waar 24/7 wordt gewerkt. Vooraf nemen we interviews af met diverse betrokkenen en stellen een rapport op met functionele en technische eisen waaraan de verlichting moet voldoen. Naast het maken van een integratief lichtontwerp, ontwikkelt FluxPlus op basis van shifttijden een lichtscenario. Een niet te onderschatte fase in het gehele proces is de kennisoverdracht aan operators die met deze verlichting gaan werken. Het is belangrijk dat zij weten dat deze verlichting in hun voordeel is en om draagvlak te creëren. Aan iedere ploeg geeft FluxPlus vóórdat de integratieve verlichting wordt geprogrammeerd een presentatie over daglicht, de werking van de biologische klok, slaap, integratieve verlichting, het lichtscenario en geven we tips hoe operators hun slaap/waakritme en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

Goed licht in jullie controlekamer? Neem contact op met Toine Schoutens via tschoutens@fluxplus.com of Esther Groenhuijzen via egroenhuijzen@fluxplus.com