Met de winter in aantocht wordt het elke dag vroeger donker, dalen de temperaturen en maakt de zon langzaam plaats voor wolken, regen en duisternis. Het ingaan van de wintertijd in het weekend van 30 op 31 oktober brengt letterlijk enige verlichting in de ochtend, maar ’s avonds wordt het eerder donker en gaan de gordijnen dicht.
Velen ervaren een gevoel van rust, gezelligheid en ontspanning. Onderzoek wijst echter uit dat er meer dan een miljoen mensen in ons land zijn die opzien tegen de donkere dagen. Zij worden somberder, vermoeider, meer prikkelbaar, slapen langer en krijgen de neiging om meer te snoepen met gewichtstoename als gevolg.
Zijn deze klachten ernstig dan spreekt men van winterdepressie, terwijl winterblues de meest gebruikte term is voor de milde variant. Hierbij is er geen sprake van een stemmingsstoornis, maar staat vermoeidheid centraal.
Winterblues verminderen door doeltreffende maatregelen
Winterblues kan dit najaar extra hard toeslaan. Na maanden van afstand houden en een verminderd contact met familie en vrienden of door angst en onzekerheid. Het verlies van werk en inkomen of juist de vrees om ziek te worden en een dierbare te verliezen.
Door de toenemende druk op de zorg is voor mensen met winterblues weinig hulp beschikbaar en zullen zij zelf moeten omgaan met deze dubbele problematiek.
Wel kunnen mensen winterblues verminderen door een aantal eenvoudige maar doeltreffende maatregelen:
Met deze tips kunnen de problemen voor een aanzienlijk deel worden voorkomen. Helpen deze tips niet of niet voldoende, praat erover met een dierbare of neem contact op met de huisarts of specialist. Een kuur met lichttherapie biedt in veel gevallen uitkomst.
TOEPASSINGEN
OVER