Turners fit naar WK in China met lichttherapie

Toine Schoutens

Op dinsdag 23 september 2014 hield de KNGU een persconferentie om de dames- en herenturnteams nog één keer onder de aandacht te brengen.

Deel dit bericht via

LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Facebook
Twitter

Hoe houden we het team fit?
Gootjes: “We zijn voorzichtig met voorspellen en verwachtingen, want het Oranjedamesteam werd op de WK van 2010 in Rotterdam – twee jaar vòòr de Spelen van Londen – negende, maar dat resulteerde uiteindelijk niet in een Olympisch teamticket. Alles wat er nu gebeurt, mag niet ten koste gaan van het doel dat we op lange termijn hebben: een compleet damesteam op de Spelen van Tokio in 2020. Binnen dat kader pakken we met enthousiasme de kansen die zich nu voordoen met deze brede groep turnsters.”

Wiersma legt uit dat er rust wordt ingebouwd in de voorbereiding op de WK. “Bijvoorbeeld met het speciale anti-jetlag programma. Er wordt gebruik gemaakt van het CPM-programma van het Tilburgse FluxPlus BV om de negatieve effecten van jetlag tegen te gaan. Voorafgaande aan de reis wordt het slaap/waak-schema van sporters aangepast aan het ritme in China om zodoende verlies van vorm, prestatievermogen, concentratie, alertheid en cognitieve functies te voorkomen.

Gedurende vijf dagen voor vertrek staan de turnsters telkens weer een uur vroeger op, waardoor hun slaap/waak-ritme bij aankomst in Azië overeenkomt met de lokale omstandigheden. De lichttherapie wordt gecombineerd met dieetmaatregelen en het vervroegen van het trainingsschema en het ontbijt.” De hele Oranjeploeg verblijft daarom bij elkaar nu in het KNGU-centrum in Beekbergen, waar alle faciliteiten bij elkaar te vinden zijn om hen een goed uitgangspunt mee te geven voor de verre reis.

Foto’s: Turnsupporter.nl